22 Eylül 2013 Pazar

çocuklar için sonbahar aktiviteleri

Mevsim çocukla dışarıda olmak için mükemmel, ne sıcak ne soğuk..Bu yüzden de parkta bahçede ne kadar zaman geçirirsek o kadar iyi..
İşte yapabileceklerimiz :

1. Elma /alıç  toplamak: 


Biz bu işi biraz abarttık sanırım.. evde yer gök elma oldu.. ve tabii elma kurusu:) elinde bir çomak yerdeki yaprakları karıştıra karıştıra düşen elmaları sepete/çantaya doldurken çok eğlendik.. bir de her birinden bir ısırık alıp bıraktığı elmalar var ki; işte onlar da az önce bahsi geçen elma kurularına dönüştü dilimlenerek:) topladığımız elmaların çürüklerini sağlamlarını , büyüklerini küçüklerini , sarılarını , yeşillerini ,kırmızılarını ayırdık:) elma aktiviteleri diye başlık atsaydım olurdu sanırım;)

Bir de elmalı kek  var ki..Hımm yeme de yanında yat.. evi mis gibi saran elma-tarçın kokusu,, keki karıştıran minik eller.. pişti mi anne pişti mi anne sesleri..

alıçlarsa ayrı bir dünya.. "haydi anne bir daha sallayalım ağacı"  diyen 2,5 yaşında bir veletin mutluluk çığlıklarıyla eşlik ettiği  patır patıır dökülen alıçlar ..
-sence sarıların  tadı nasıldır anne?
-biraz ekşi annecim, limon gibi, kırmızılardan ye istersen onlar daha tatlı.
-(tattıktan sonra)hayır anne,hayır, öyle değilmiş bence, gayet güzel!


2. At kestanesi/kozalak/palamut toplamak: Ankara'nın en sevdiğim ağaçlarından biri bu.. Ankara'ya ilk geldiğimde nasıl da şaşırmıştım yerde kestaneler gördüğümde! Şimdi de şaşırma sırası oğlumda. Ellerimize bata bata yere dökülmüş kestaneleri topluyoruz, kesiyoruz..Bazen sayıyoruz, bazen büyükten küçüğe sıralıyoruz.. Bazen yeşilden kahveye diziyoruz..Aktivite yapıyoruz havasında birşeyler yapmayı sevmiyorum ben, kendim sıkılıyorum öncelikle..O yüzden de  sayıyoruz dediysem bir şey yapıyoruz sanmayın; topladıklarımızı kovaya atarken 1,2 diyoruz altı üstü.. (yazmak bile tuhaf aslında)
-kaç tane vardı ?
-3 tane anne
-al 1 tane daha ,şimdi kaç oldu?
-7  anne     gibi gibi:)Şanslı günümüzdeysek de (dün olduğu gibi) üzerinde uğur böceği buluyoruz:)   (Kestaneden örümcek yapımıyla ilgili bir yazı paylaşacağım fırsat bulur bulmaz.)




Tüm bunlar mükemmel dekorasyon malzemesi  de oluyor malumunuz..



3. Yapraklar üzerinde koşmaca: Evet bildiniz amaç haşır huşur çatur çutur ses çıkarmak yaprakların üzerinde:) yaprakları savura savura koşuyoruz, üzerlerinde zıplıyoruz.Bir de güneşe yaprak gönderme var. Adı çok havalı olan bu oyun oldukça kıytırık :) Kocaman kuru bir yaprağı alıp ellerinizin içinde ufalayıp rüzgarla savrulması için bırakıyorsunuz.. Güneşin altında enfes renkler çıkıyor ortaya tahmininiz üzere.. Biz de mutlu oluyoruz:)

4.Şişe devirmece oynama: Bu oyun bu yaz en çok oynadığımız oyunlardan oldu:)Yaz versiyonunda oyunu hortumla oynadık. Evet evet hortumla:) Şişeleri baba oğul hortumdan çıkan suyun basıncıyla devirdiler :) Tabii üst baş, yerler camlar her yer sırılsıklam:) Şimdilerde ise oyun  topla devam ediyor. Böylesi daha iyi, en azından ıslanma olasılığı yok. Gerekli olan tek şey su, şişe ve azıcık gıda boyası. 


fotoğraf pinterestten alınmıştır.

4.İş makineleri ile oynama: Toprak bu mevsimde kazmaya, oymaya çok müsait.. Hele bir de yağmur sonrası çıkarsanız içi de solucan dolu olur.Kepçeler, kamyonlar meydana!
fotoğraf pinterestten alınmıştır.

Neden bilmiyorum bu patates , nohut, mercimek  vs attığım toprağı kazmaya benim oğlum bayılıyor. O patatesler dağ oluyor tepe oluyor, kamyonlar dağları tepeleri nasıl da aşıyor:)Torağın altındaki mercimeklere ulaşılıyor:)Tüm bunları kocaman bir plastik içinde yapabilirsiniz.Ben bir heves daha oğlum doğmadan ya da emin değilim belki de yeni doğduğu zamanlarda şunu almıştım, bunun içinde yapıyoruz tüm bu oyunları:

http://www.elc.co.uk/Sand-and-Water-Table/122808,default,pd.html#q=water%20and%20sand%20table



Hemen yeri gelmişken bir de oyuncak tavsiye edeyim size. Üzerine gördüğünüz şu el tutma yeri ile kepçenin kolu yönetiliyor. Kas gelişimi için  pek bir iyi.  

6.Kamp yapmak: Her yerde bulabileceğiniz uyduruk bir çocuk çadırı , biraz yiyecek, bir adet el feneri , bir büyüteç. Tüm ihtiyacınız bunlar. Ota böceğe her şeye büyüteçle bakar, yaprakların arasına fener tutar, güç kazanmak için yemek yersiniz..çadırın içne girip çıkan meraklı kediler de varsa etrafta daha ne olsun ki..

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.. Kaydı yayınla der demez yeni  yazmayı unuttuğum bir şey  daha aklıma  gelir ama.. her neyse..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder